1924-

1Εκφραστικές προτομές προσωπικοτήτων, επιβλητικοί ανδριάντες,
…είναι τα έργα των αδελφών Στρατή και Θεoλόγoυ Φιλιππότη. Τα έμπειρα χέρια τους συνεχίζουν επάξια μια μακρά οικογενειακή παράδοση και συντηρούν με πολύ αγάπη τη δύσκολη,αλλά και τόσο γοητευτική, τέχνη της μαρμαρογλυπτικής.αγάλματα για ταφικά μνημεία, αλλά και πολύπλοκα διακοσμητικά σχέδια σε λευκό μάρμαρο, που μοιάζουν με κεντήματα, στα τέμπλα, στους άμβωνες και στα προσκυνητάρια εκκλησιών σε ολόκληρη την Ελλάδα…
Η οικογένεια Φιλιππότη είναι μια από τις παλαιότερες και σημαντικότερες οικογένειες Τηνιακών μαρμαροτεχνιτών και ναοδόμων και διατηρεί το εργαστήριό της στην οδό Τήνου 10, στο Χαλάνδρι.
Στο χώρο αυτό οι δύο καλλιτέχνες δημιουργούν στο μάρμαρο και σε άλλα υλικά περίφημα έργα τέχνης: από μαρμαρόγλυπτα τέμπλα που κοσμούν τους ιερούς χώρους των εκκλησιών, έως προτομές και ανδριάντες κατασκευασμένους στη μνήμη ή προς τιμή σημαντικών προσωπικοτήτων.

1950-

Παράλληλα διατηρούν και το παλιό οικογενειακό εργαστήρι γλuπτικής στον Πύργο της Τήνου, όπου τεχνίτες της επιχείρησης δουλεύουν διάφορα έργα, τα οποία στη συνέχεια στέλνουν στην
a4
Αθήνα. Τα δύο αδέλφια συνεχίζουν μια οικογενειακή παράδοση αιώνων στην τέχνη της μαρμαρογλυπτικής με μεγάλο σεβασμό και πολύ αγάπη για τη δουλειά τους. Τα πρώτα τους βήματα στη μαρμαρογλυπτική τα έκαναν στο πλευρό του πατέρα τους, του παλαίμαχου μπαρμπα-Γιάννη Φιλιππότη. Σπούδασαν στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου και στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, διευρύνοντας έτσι τις γνώσεις τους στον καλλιτεχνικό τομέα. Άλλωστε οι δουλειές των αδελφών Φιλιππότη αποδεικνύουν από μόνες τους τη δεξιοτεχνία, το ταλέντο τους και τη μακρόχρονη πείρα τους στη μαρμαρογλυπτική.
 
Τα εργαστήρια “Ό Φιλιππότης” ξεπερνούν ήδη μισό αιώνα αδιάκοπης και αποδοτικής εργασίας πάνω στο μάρμαρο και προσφοράς στη μαρμαρογλυπτική. Από το 1937, όταν ο πατέρας τους Ιωάννης Φιλιππότης ανέλαβε από τον παππού,επίσης μαρμαρογλύπτη, το εργαστήριό του στον Πύργο της Τήνου, τόσο ο ίδιος,όσο και τα παιδιά του, ο Στρατής και ο Θεολόγος, έχουν βάλει τη σφραγίδα της τέχνης τους σε εκατοντάδες έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

1970-

Η ιστορία όμως της οικογένειας Φιλιππότη ξεκινά πολύ παλαιότερα.Ανάμεσα στις πολλές οικογένειες μαστόρων και καλλιτεχνών, που έχει να επιδείξει το χωριό Πύργος της Τήνου, Το μεγαλύτερο κέντρο της νεοελληνικής μαρμαρογλυπτικής στη χώρα μας,η οικογένεια Φιλιππότη είναι μια από τις
a1

 

σημαντικότερες. Πρώτος ο μαστρο-Ζαχαριάς Φιλιππότης, εμπειρικός αρχιτέκτονας του περασμένου αιώνα, ονομαστός για την οικοδόμηση και τη διακόσμηση ναών στο Άγιο Όρος και αλλού, δίνει τη σκυτάλη στο γιο του Δημήτριο, που ήταν ένας από τους θεμελιωτές της νεοελληνικής γλυπτικής.

1980-

Δημιουργός του “Ξυλοθραύστη”, του “Μικρού Ψαρά”, του “Θεριστή” και άλλων αριστουργημάτων, ο Δημήτριος τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία.Από αυτόν άλλωστε διδάχτηκαν την τέχνη και οι δύο γιοί του, ο Γεώργιος, ο οποίος συνέχισε τις μαρμαρογλυπτικές εργασίες του πατέρα του στο Άγιο Όρος και ο Αντώνης,που εργάστηκε στην Αίγυπτo. Ο γιος του Γεώργιου, ο Στρατής κληροδότησε με τη σειρά του το εργαστήριο του Πύργου στο δικό του γιο Ιωάννη,ο οποίος και ίδρυσε το 1937 τα εργαστήρια “Ο Φιλιππότης’.
 
Ο Ιωάννης Φιλιππότης (Μαστρογιάννης) γεννήθηκε το 1912 και είναι ονομαστός όχι μόνο σαν άριστος σχεδιαστής και
a3
μαρμαρογλύπτης, αλλά και σαν δάσκαλος.Υπήρξε πράγματι ο πρώτος δάσκαλος μαρμαροτεχνίας και γραμμικού σχεδίου στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου, όπου για περισσότερα από 12 χρόνια δίδαξε δεκάδες μαθητές, πολλοί από τους οποίους διαπρέπουν σήμερα στο χώρο της μαρμαρογλυπτικής.Από τα πολυάριθμα έργα του, γνωστότερα είναι τα τέμπλα του Αγίου Γεράσιμου Ιλισίων, του Αγίου Ιωάννου Ρώσου και των Αγίων Αναργύρων Αιδηψού, τα αλτάρια της Μεταμόρφωσης Καρκάδου Τήνου και της Παναγίας Μυρσίνης, το πανελλήνιο Ηρώο Καθολικών με τον ανδριάντα του Ιησού, το κωδωνοστάσιο του Πανελλήνιου Προσκυνήματος Ευαγγελιστρίας Τήνου κ.ά.
 
Από το 1963, παράλληλα με το εργαστήριο του Πύργου, λειτουργεί στην Αθήνα και ένα δεύτερο εργαστήριο, υπό τη διεύθυνση των Στρατή και Θεολόγου,οι οποίοι έχοντας γνωρίσει από μικροί τα μυστικά της τέχνης κοντά στον πατέρα τους, κατέχουν σήμερα επάξια μια από τις πρώτες θέσεις στη γλυπτική μεταξύ των ομοτέχνων τους.
 
 

1990-

a2

Ο Στρατής Φιλιππότης γεννήθηκε το 1937 και φάνηκε από πολύ νωρίς ότι είχε κληρονομήσει τη γλυπτική φλέβα της οικογένειας,
αφού οι καλλιτεχνικές του αρετές άρχισαν να αναδεικνύονται ήδη από τα παιδικά του χρόνια. Μετά την αποφοίτησή του από το εξατάξιο Γυμνάσιο Τήνου, σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητή το Μιχάλη Τόμπρο, εργαζόμενος παράλληλα κοντά στο συγχωριανό του γλύπτη Γιαννούλη Κουλουρή.