Αθηναϊκό ημερολόγιο 2024 Έτος 35ο

Original price was: 18,02 €.Η τρέχουσα τιμή είναι: 16,22 €.

 

Το σωτήριον έτος 2024 που θα υποδεχθούμε σε λίγες ημέρες, εκτός από δίσεκτο έτος, σηματοδοτεί και τη διακοσιοστή επέτειο σημαντικών ιστορικών γεγονότων για την Ελλάδα. Ειδικότερα (με χρονολογική σειρά):
– Στις 9 Φεβρουαρίου του 1824 σύναψε η Ελλάδα το πρώτο της δάνειο ονομαστικής αξίας 800.000 λιρών στερλινών, που ονομάσθηκε «Δάνειο της Ανεξαρτησίας», με υποθήκη «εθνικές γαίες και τα έσοδα των τελωνείων, αλυκών και ιχθυοτροφείων». Το δάνειο αυτό αποτέλεσε απαρχή της υπερχρέωσης των ετών 1824-1826. Το χάος στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την εμφύλια διαμάχη των ετών 1824-1826 προκάλεσε κάθετη πτώση της τιμής των ελληνικών ομολόγων στην αγορά του Λονδίνου και στις άλλες μεγάλες αγορές. Οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ξαφνικά ότι οι όροι των δανείων ήταν έτσι κι αλλιώς επαχθείς, ο πανικός διευρύνθηκε και οι χρηματαγορές της Ευρώπης απέκλεισαν την Ελλάδα, επισημοποιώντας την πτώχευση.
Το επιτόκιο των δανείων ήταν 5%, διπλάσιο έως τριπλάσιο από το επιτόκιο καταθέσεων της εποχής. Τα ομόλογα εκδόθηκαν στο 55% και στο 59,5% της ονομαστικής αξίας. Επομένως, από τα 70 εκατομμύρια χρυσά φράγκα του ονομαστικού κεφαλαίου, η διάθεση των ομολόγων απέδωσε μόλις 39 εκατομμύρια. Από αυτά, λιγότερα από 13 έφτασαν στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα ξοδεύτηκαν σε τραπεζικές προμήθειες, προκαταβολές τόκων και χρεολυσίων και άλλες γενναίες προμήθειες, που κατέληξαν στα θυλάκια βρετανών και ελλήνων μεσαζόντων.
– Ένα μήνα μετά, στις 9 Μαρτίου 1824 άρχισε ο πρώτος εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των επαναστατημένων Ελλήνων.
– Τον Μάρτιο του 1824 συνήφθη μεταξύ του σουλτάνου Μαχμούτ και του Μεχμέτ Αλή συμφωνία, με την οποία ο Μεχμέτ Αλή δεχόταν να συμπράξει, υπό τον όρο να του παραχωρηθεί η Κρήτη, η Κύπρος και να διορισθεί ο θετός γιος του, Ιμπραήμ, διοικητής της Πελοποννήσου. Την ίδια ώρα, οι ελληνικές δυνάμεις, ευρισκόμενες στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου είχαν φθαρεί και αποσυντονισθεί.
– Στις 19 Απριλίου 1824 πέθανε στο Μεσολόγγι ο σημαντικότερος Φιλέλληνας Αγωνιστής της Επανάστασης Λόρδος Βύρωνας.
– Στις 20 Ιουνίου έγινε η καταστροφή των Ψαρών. […] (Από τον πρόλογο του Ν. Μπερκέτη)

My Cart
Categories